Bruce Willis interjú!

A hazai blogok közül elsőként a Meredek Meséket érte az a megtiszteltetés, hogy a Bruce Willis nyilatkozzon nekünk. A Die Hard 5 forgatásának szünetében, egy robbanás és egy pohár Cserszegi Fűszeres között kaptuk el, egy rövid beszélgetés erejéig, a hazánkban forgató star-t, aki simán rendelkezésünkre állt:


MM: Most akarom lerakatni a nappaliban a padlólapot, de nem tudom, hogy beszereltessek-e padlófűtést vagy elég a kandalló?

BRUCE: Ez nem ilyen egyszerű. Nagyban függ a hőexponenstől is. A padlófűtés kis hőigényű, száraz beltereknél önálló fűtőelemként alkalmazható, csak a beépítési magasság szabhat határt. A legkeskenyebb és legalacsonyabb ventilátor nélküli konvektor jelentheti a megoldást, ám figyelembe kell venni, hogy az alacsonyabb hőleadású padlókonvektor inkább a száraz belterekhez való. De a kandalló semmi képen nem váltja ki a padlófűtést. Egyébként célszerű a felújítást komplett nyílászáró cserével is összekötni.

MM: Ez legyen az én dolgom. De kösz. Egyébként melyik beltéri diszperzit falfesték a legtartósabb?

BRUCE: …a fedés nem is érdekel?

MM: Dehogynem, de max két rétegben.

BRUCE: A SathenSupra Lux 4422. Belső térben lévő vakolt fal-, beton-, gipsz-, gipszkarton-, azbesztcement, téglafelületek festésére alkalmas. Matt, jól fedő bevonatot biztosít. A bevonat pára-, és légáteresztő, a fal természetes légzését nem akadályozza.

MM: Tegyük fel, hogy akarom a teljes nyílászáró cserét…5-légkamrás műanyag nyílászárókat, vagy simát rakassak be? Melyik típus a legjobb?

BRUCE: Faszom tudja. Mondjuk légkamrásat. De a csere alatt figyelj arra, hogy a kiszerelt, régi ablakokat meg a törmeléket elszállítsák, mert ott szokták hagyni, illetve az utólagos helyreállítási munkálatokat is igényeld. És amikor árajánlatot kérsz, mérd le faltól-falig a szélességet, és a párkánytól a nyílászáró tetejéig a magasságot.

 

MM: Akkor, ha már felújítok, kéne a házra egy hőszigetelő külső vakolás is. Ja, meg a kéménybélelés… Megbüntetnek.

BRUCE: Tégla vagy beton kéményed van?

MM: Mit tudom én, gondolom tégla, abból van az egész ház…

BRUCE: Jó. Egyes esetekben, ha a kémény régi, veszélyeztetheti az élet- és vagyonbiztonságot. Amennyiben korszerűsíteni kívánod a fűtési rendszered, vagy lecserélni a gázkészüléked, a kéményügyi szakhatóságok előírásai szerint kötelezve vagy a kéménybélelésre vagy állagjavításra. Ha jelentősen meg akarod hosszabbítani a kéményed élettartamát, vagy csak korszerűsítenél, úgy a műgyantás kéménybélelés technológiát ajánlom, gáztüzeléses fűtésmód esetén.

MM: Azmi??

BRUCE: Lényege, hogy egy plasztikus, könnyen kezelhető műgyanta béléscsövet fűznek a kéménybe, majd egy gőzfejlesztő géppel magas hőfokon kifújják. Ennek hatására a hőre keményedő anyag felveszi a kémény formáját és megszilárdul. Ez a fajta kéménybélelés bármilyen keresztmetszetű, akár elhúzott kéményekben is alkalmazható, minimális szerkezeti beavatkozással. Élettartama 25 év, gáztömörsége, korrózióállósága kiváló.

MM: És ha valaki vegyes tüzelésű?

BRUCE: Vegyes tüzeléses fűtésmód esetén acél legyen. Amennyiben szénnel, olajjal vagy fával fűtesz, úgy a kéménybélelés acél béléscsővel oldható meg. A technológia előnye kiváló korrózióállósága, magas, 15-20 éves élettartama. Elhasználódás esetén könnyen cserélhető. 

MM: Hát, kösz. Neked otthon milyen kéményed van?

BRUCE: Ez már igazán intim kérdés!

MM: Nem is…

BRUCE: Dede…

MM: Nos, akkor köszönöm. Jaj, még valami… Nagyon tetszett az Utolsó cserkész.

BRUCE: Váljék egészségedre! Nekem meg a Family Guy tetszik…

 

 

Címkék: interjú, star, szkeccs