Hogyan neveljem gyermekem, hogy ne legyen türhő?

a_gyerelneveles_szabalyai.jpg

        Dr. Ménes Albert rovata

A türhősödés valós társadalmi probléma. De kinek a felelőssége? Mit tehet a szülő? Mit egy egész iskola? Mit egy ország? Hogyan neveljük gyermekeinket manapság? Ezeket a jól frekventált kérdéseket szaglásszuk most körbe tiszta lábbal.

 

 

A ’tűrhő’ hivatalos definíciója a következő: „tűrhőnek nevezzük azt az embert, aki teljesen meg van győződve arról, hogy rajta kívül mindenki hülye, körülötte forog a világ, és minden ember csak azért létezik, hogy őt szórakoztassa, kiszolgálja”. Amikor megszületik egy gyermek, viszonylag még egy üres füzet. Mi írjuk tele. De hogy írjuk meg őt helyesírási hibák nélkül? Mit tegyünk, hogy ne pofázzon vissza, ne játsszon hangosan, ne hallgasson olyan zenét, ami nekünk nem tetszik, és tisztelje a szelektív hulladékgyűjtést? Mert ha olyan gyereket nevelünk fel, akit nem kellett volna, mert felcseperedve nyugdíjasokat lop, vagy ízléstelenül öltözködik, akkor később mi fogjuk szégyellni magunkat. Kell az önmarcang?? Nem! Van megoldás.

Mikor vesszük észre, hogy gyermekünk tűrhősödni kezd?

Ha a tüneteket hamar diagnosztizáljuk, hatékonyabb a kezelés is: amint elagyalta az első nálánál kisebbet, amint ellopta az első akármijét, amint az árokba hajította a jobb sorsra érdemes élelmiszert, amint először kiabált azzal, akivel nem kellett volna, jön a kezelés.
Kedves szülőtársaim, ha nem akarnak szívni, tegyék, amit mondok.

Mi a megoldás, ha gyerekünk fegyelmezetlen, és abszolút szarik arra, amit mondunk? Ilyenkor jön: A bot

A kezelés roppant egyszerű: a puha részeket célozva nem hagyunk külsérelmi nyomot és a gyerek is azonnal megérti, mit szeretnénk tőle. Fontos, hogy a rosszalkodást követően azonnal kezeljük, ne később, ne este, ne a rajzfilm után. A gyerek természetesen tiltakozni fog, de amint a kezdeti görcsös rángatózásai elcsitulnak, már simább az út. A terápia során a gyermek életfolyamatai lelassulnak, sokkal jámborabb, kezelhetőbb, szelídebb lesz. A módszernek sajnos nincs fájdalommentes változata, de brit tudósok már dolgoznak rajta.

A módszernek a középkorban is vannak nyomai

Méghozzá számottevően! Dr Flapp András, okleveles hoppológus, az 1843-as években, korabeli metszeteken lelte meg nyomát a gyermeknevelés eme ágazatának.
A gyakorló szülők már tudják, hogy a hagyományos un. ’letolásos’ gyermeknevelés nem célravezető. Egy gyerek - gyermekünk - soha nem fogja megérteni a mi világos érveinket. Még ha látszólag el is szontyolodik a letolás miatt, amint a szobájába ér, máris kinevet bennünket és elküld a francba. Tudom, mert én is ilyen voltam.

Ne kényeztessük el a gyereket. Nem kell neki megvenni minden szart, amit követel, azért, hogy 16 évesen lezúzzon egy buszmegállót vagy egy idős hölgyet. 3 G-s mobilt is csak akkor hordhat, ha feldugja a fenekébe. Nekem ne sakiráztassa a buszon!!! Elkényeztetés, mindentmegengedés = TŰRHŐSÖDÉS

Nekünk, szülőknek, hatalmas felelősség nehezedik vállunkra, hiszen lehet, hogy egy szemétládát adunk a világnak, aki később ölni, vagy rabolni fog, vagy olyat ír, amit nem kéne, és mi szégyellni fogjuk magunkat miatta. Csírájában kell elfojtani a csirkefogást.

A puhány televíziós gyerekszakértők azt javasolják, hogy hagyjuk a gyerek személyiségét kifejlődni….Frászt! Nem az övé az utolsó szó, és egy buzeráns gyerekpszichológus ne ugasson bele. Az ő személyiségét bezzeg hagyták kifejlődni, sajnos, azért beszél most ilyen simulékony marhaságokat.

Legyen már nyitott egy kicsit!

Ha az én módszeremet használja, megszűnnek az ilyen értelmetlen, meddő párbeszédek:

ÖN: Mi volt ma az iskolában, fiam?

KÖLYKE: Semmi…

ÖN: Szép kis iskola az, ahol nem történik semmi…

KÖLYKE: Igen. Most pedig megyek játszani, durva videojátékkal, melynek karácsonyra kérem a legújabb változatát.

ÖN: Előbb a leckédet csináld meg, ifjú úr!

KÖLYKE: Gyűlöllek! Dögölj meg! Halál rád! Éhesen ásítson feléd a kripta ajtaja, szemétláda!

ÖN: Fiam, mit merészelsz, szájul csaplak rögvest!

KÖLYKE: Megmondalak anyának, hogy fasiszta disznó vagy! Breu-heu-heu….

ÖN: Fiam, bocsáss meg, bűnös vagyok. Inkább veszek neked néhány drága ezt-azt!

 

Fiú el. Ön szomorúan néz utána, és bánja, hogy nem kötött csomót a farkára 12 évvel ezelőtt.

Függöny

 

A Botos módszer igazán csak 18 év alatt működik, mivel a gyerekek, ahogy nőnek, és erősödnek, mi abban az iramban öregszünk és gyengülünk. Előbb kerülünk mi a bot kényelmetlenebb végére, mint a gyerek. Ezért kell minél fiatalabb korban elkezdeni a kezelést. Sajnos.
Most Önnek ajánlom ezt a módszert, nekem bevált. A Bot egy újabb higanygőzlámpa lehet a boldogabb, cukrosabb, igazságosabb társadalom felé vezető úton.

 

Az orvos válaszol

levelezőrovat

Tisztelt Doktor úr,

Hányszor botozhatom meg gyermekem, anélkül hogy agykárosodást szenvedne?

Köszönettel: Hoffmanné

 

Drága Hoffmanné, 

Akárhányszor.

Ha a gyerek esetleg mégis elpusztulna közben, akkor sincs okunk csüggedni, hiszen sikerült hatékonyan megelőzni az amúgy is rizikós gyermekbetegségek kialakulását.

 

Drága doktor Albert,

Mit tanácsol leányanyáknak? 

Vera

  

Kedves Vera,

A leányanyák szégyelljék magukat!

  

Doktor,

Hány éves kortól alkalmazható a módszer? 

Puszi:

Barbara

  

Kedves Barbi, 

Általában hét éves kortól szoktam javasolni, hiszen a 4.- 6. év közötti életkorban a gyermek felfedezi, hogy van. Létezik. A gyermekkor hetedik évére minden emberben tökéletesen kialakul az Én- tudat, mely az egyén és a világ között keletkezett szakadék eredményeként jön létre. Erre az életkorra tehető a tűrhősödés kialakulása - az a metódus, amikor a döntésképesség, az igazságérzet nyiladozni kezd, már az oviban megfigyelhető: elveszi-e a másik játékát, verekedik-e indokolatlanul, bántja-e a másikat, leköpi-e az óvónénit. Ilyenkor kell elővenni a botot. Szóval, ha betöltötte a hetet, mehet!

Címkék: nevelés, bolond, jelenet