Takarékoskodj okosan!

energy-efficent-home-285x200.jpgFöldünk energiái végesek, ezért a fenntarthatóság nem csak szükséges, de kell is. Ön mennyire zöld? Semennyire? A klímaváltozás nem visszafordítható, de még megállítható és ebben mindannyian szerepet kell vállalnunk. Földünk lassan egy lyukas golfpályához hasonlít… ne legyen Ön is egy újabb lyuk rajta! Tartsa meg az ökológiai lábnyomát magának! Íme néhány takarékossági tipp, amik simán bepattinthatóak az Ön háztartásába is. A lényeg: ne essen pánikba!


- Egy vécé lehúzásával akár 20.000 (!) liter vizet is elpazarolunk. Mi lehet a megoldás? A kisdolgot hagyja ott, a nagydolgot pedig intézze a kertben és kaparja el. A lényeg, hogy ne essen pánikba.

- Egyetlen fogmosás alkalmával akár 700 (!) hektoliter víz is elvész. Mi a megoldás? Ne vizet használjon köpködésre, hanem mást! Mondjuk, rénszarvast. A rénszarvas rénszarvasbőrbe van kötve, így elég mutatós is.  A rénszarvasbőrt rénszarvassal együtt árulják, melynek tartása nem több napi 7 forintnál! Ügyeljen szája tisztaságára és ne essen pánikba.


- Fürdés helyett zuhanyozz! Egyetlen fürdéssel akár napi 5.000.000 liter víz is elmegy! Inkább ne fürgyé’ le…De semmi esetre se ess pánikba.

- A nyári hőség ellen hatékonyan védekezhetünk, ha húsz fokkal lejjebb csavarjuk a hőszabályzót. A téli hidegben se nyitogassuk felelőtlenül a nyílászárókat, mert akár 4-5 fokkal is csökkenhet a lakás összhőmérséklete, közlekedjünk a kéményen vagy a padlórésen keresztül. De a lényeg, hogy ne essünk pánikba.

- Soha ne kapcsold fel a villanyt! Szakértők gyakran mondogatják, hogy amelyik szobában nem tartózkodunk, ott oltsuk le a villanyt... de ki oltsa le, ha nem tartózkodik ott senki? Legyen nálad mindig tűz. Ne ess pánikba, hiszen Jézus is fáklyafénynél írta a Bibliát!

- Használjunk villanykörte helyett igazit, ami nem ég, így 400 kg-mal csökkenthetjük a széndioxid-kibocsátást és 5 fillérrel a villanyszámlát. Ön esett már pánikba?

- Válts energiatakarékos izzókra és sose használd őket. Tipp: világíts frusztrált portással! Egy átlag portás durva, mint a pokróc, piás és valamiért folyton aludttej szaga van. Arrogáns és savanyú, mert hiába köszön előre, senki se köszön vissza neki, így lábtörlőnek érzi magát. Egyetlen pozitívuma, hogy a mindennapi önemésztés során hihetetlen mennyiségű hőt képes termelni, mellyel akár egy 40 m2-es nappali is teljesen kifűthető. Mindez egyetlen portással! Helyezd a nappali közepére és élvezd a melegét. És ne ess pánikba!

- Világíts tűzzel! 
Brit tudósok bebizonyították, hogy a tűz nem csak esztétikus, de intenzív hőt is termel, amely akár fűtésre is fordítható. Takarékoskodj, és gyújts tüzet minden szobában. Bárhogy. Bármiből. Ne ess pánikba és légy kreatív.

- A kenyérpirító, a gofrisütő és a turmixgép egyszerre sokat fogyaszt, ezért működtessük őket külön-külön. Például az egyiket májusban, a másikat meg augusztusban. Egy tévét úgy is lehet nézni, ha nincs bekapcsolva. Mindegy, csak ne ess pánikba.

- Csökkentsd a háztartási hulladékot!
Inkább edd meg! A moslék simán felhasználható a másnapi ebédhez: miért ne lehetne a mai sonkás tésztából a holnapi palacsinta? A tejfölös pohár, a fogkrémtubus és a nejlonzacskó nehezen bomlik le, így apróra reszelve kitűnő kókusz-vagy sajtutánzat lehet bármilyen ínyencségen. Ne ess pánikba: eméssz!

- A napkollektor, a geotermikus energia, a szélizé és a házi bio-erőmű is pénzbe kerül. Akkor hát semmi sincs ingyen?? De! Ne ess pánikba!

- A húsfogyasztás drasztikusan megemelkedett az utóbbi években, a húst hűteni kell, a hűtéshez pedig rengeteg hűtőszekrény szükséges, ami iszonyatosan sokat fogyaszt és fagyaszt. Mi hát a megoldás? Egyél galambot! Sok van. Láttam. Nem kell elrakni, ott és azonnal kapd be. Ne ess pánikba: könnyen beszerezhetőek, senkinek se fognak hiányozni, és a kocsi szélvédője sem lesz többet leszarva. A cigarettacsikkeket sem csipegetik fel többet a járdáról, így megmaradnak neked. 

- Ne szívj annyi oxigént!
Hagyj másnak is! Vegyél kisebb levegőket! A levegő egy gázelegy, amely a Földet körülvevő gázok keveréke. Fő alkotó részei a nitrogén, az oxigén, és egyéb nemes gázok. Változó mennyiségben vízpárát is tartalmaz. Tiszta állapotban színtelen, szagtalan. De mit tehetsz te? Legyél nagylelkű és hagyd meg a többieknek az oxigént, így csak a nitrogént vagy az egyéb nemes gázokat használd... és ne ess pánikba.

 

Címkék: kutatás, basz, semmi, bolond