Göncök harca

gönc.jpg23:44. Nagyon este. Gántos Gábor divattervező egy kanna benzinnel érkezett M. Mathias szalonja elé. Egy teljes tavaszi kollekciót fog újraértelmezni, nyílt lánggal. Minimalista formavilág, friss színek – mind oda lesz. Jobban szeretné hamuként látni M. Mathias gönceit, mint így, egyben, megsemmisületlenül. M. Mathias kollekciója az egyszerűség-közeli szabadidőt helyezi előtérbe, melynek idei témája a kihangsúlyozott köldök környéki világ. A darabok kiemelt előnye, hogy elterelik a figyelmet a kényes pontokról: a csípőről és az arcról.

Gábor korábban már lenyilatkozódott a Trend King-nek:
”Háborító! A világ ma! Már mindenki mindenhez ért, a divatkritikus már nem a ruhát, hanem a másik divatkritikust kritizálja. És hogy én mikor ugrok ki? Majd. Hamarosan. Később. Mert még nincs itt az idejem. Tendencia van, kérem, és remélem, holnap kedd. Mit jelent az „anti giccs”? Mely pazar, mint a Mennyország kárpitja, retró és vibráló, mégis nem értéktagadó. Csodáljuk meg mostani valónkat! Merjük meg!”

 

23:45. M. Mathias csipkével kivert C4-el mászott fel Gántos Gábor lakásszalonjához. Régóta utálta már Gábort, de ennyire még sohasem. A múlt héten egy népszerű webtrend magazinban nyilvánosan ócsárolta, és „bigott hurkás pocskondiának” nevezte, nem csak az idei, de a tavalyi kollekcióját is. Azt mondta róla, hogy olyan lelkesen másolja magát, mintha önkielégítődne közben, a nevéből odarúgott M betűje, (amit márkajelzésnek szánt, és alapvetően egy pillangót idézne) leginkább egy húgyozó lóra emlékeztet hátulnézetből.

M. Mathias korábban már lenyilatkozódott a Trend King-nek:

„Én tavaly sem ódzkodom attól, hogy májszínű bugyit adjak egy modellre, sőt a „Belsőséges légkör” c. bemutatómon az emberi szervek témáját vittük a kifutóra. A lányokon csipke idézte gyomrunk kacskarigós, változatos fodrosságát, amely ugyanolyan jól kijött, mint az agykalap, az érhálóruha vagy a vesetáska. A modellek karjukon egy-egy élő csecsemővel léptek ki a végén. Nem csoda a nagy siker. Csak hullott a konfetti.”

 

23:46. Ferretti Bogetta Anna lehalkítva lopakodott Náná D. Erika loftgalériája elé. Nem érkezett üres kézzel: egy rózsaszín pokolgép ketyegett diszkréten a kézzel varrt bőrszatyorban. Elege lett, hogy Erika módszeresen elnyomja őt szakmailag: a Wamp-on mindig mellé tolakszik a gurulós ruhafogasaival, a szakmai fórumokon pedig fitymálva méregeti őt, a XVI. Gyulai Trendnapokon direkt belefújta az orrát az egyik kistütüjébe, mert azt hitte, Anna nem látja.

Erika korábban már lenyilatkozódott a Trend King-nek:
 „Haute couture művésznek mondom magam, bár Párizs még nem hagyott jóvá ilyen értelemben. Életelemem a ruházkodás, szeretek is öltözni, művészetem pedig egyfajta lázadás a ruhán, a hajon, a lábon vagy a pizsamán a hétköznapiság ellen egyaránt. Gyerekkorom óta szeretek ezt, azt, amazt csinálni. Ha egy mód van rá, kézzel. Van egy arab pasim, ő is szokott öltözködni velem együtt, isteni szerkezete van, profilja érmére kívánkozó. Vele minden este nyaralás.”

23:47. Diana Viktor, az androgün kreációiról ismert ruhaszobrász, egy zsáknyi mocsokkal érkezett Sala Zsuzsa ruhagyárába. Zsuzsa tervezte a BKV-sok és a szegény Malévesek 2010-es egyenruháját. Viktor nagyon dühös volt Zsuzsára, mert nem egy tendert happolt már el az orra elől, csak mert korrúpp (így mondta) és mindenhova betolja azt a nagy seggét, az ember meg persze, ijedten rebben szét előtte. Inkább odaadják neki a megbízást, csak vigye már ki magát. A legutóbb egy design-restaurant dekorációjához kérték fel Viktort, hogy azokat a jellegzetes, tükörarcú kirakatbabáit dekorizálja sorba, a fal mentén. Rajtuk pár fényes szőrzakó… Nagyon extravagánsul nézne ki. És erre a szemét Zsuzsa nem beelőzte megint!? Most az ő tavaszi kalapos szalmaszamarai állnak ott, helyette!

Viktor korábban már lenyilatkozódott a Trend King-nek:

„Zsuzsát tisztelem, mint ember, pedig ő olyan személyiség, aki mellett mindenki csak jobban fest. Akit, ha felhívsz, abban reménykedsz, hogy foglalt lesz a vonal. Aki csak azért nem tett feljelentést, amikor a cigányok kirabolták az üzlete előtt, mert örült, hogy valaki végre hozzányúlt. Foglalkozott vele. Megérintette. Le nem kurvázom. Szerintem, ami Zsuzsa nemi életét illeti, szerintem csak maszturbál, amúgy zsuzsásan. Ami egyébként nem bűn, nem bűn a maszturbáció, ha őszinte. Szegényke tehénke nem tehet róla. Észrevette már, hogy James Bond sosem eszik a filmekben levest?”

 

23:48. Tofu Krishna (aki egyébként teljesen magyar) alig bírta kiszedni Smartja csomagtartójából azokat a dögnehéz pakurás kannákat, melyek tartalmát minél fürgébben be kéne juttatni Szalay Orchidea szerkesztőnő lakásába. A Tofu Divatház az organikus ruháival, télen is tavaszodó színeivel vívta ki helyét a hazai trendpiac veteményeskertjében. A természetes anyagok, kis buzulás a pamuttal, a hernyóselyemmel, hát, jaj. Ez a nem semmi. Eléggé ki volt bukva, amikor januárban Szalay O. onlajn trendíró legyalázta a kollekcióját. Azt merte kaparni róla, hogy tök ugyanolyan a mostani kollekciója, mint a tavalyi, meg az azelőtti, de ez még a kisebb baj, ugyanis: „tiritarka, szellősen buta ruháit utcalányok és hajléktalanok egyaránt hordhatják, ha nem félnek a vesehuruttól.” A kirohanást Tofu apukája olvasta először, aki azonnal lemobilkamerázta lánya zokogását és elküldte a tisztelt szerkesztőnőnek, azzal a szöveggel, hogy: „most nézze, nézze csak meg, maga miatt sír így a lányom!” De a szerk.nő cseppet sem szégyellte magát.

Tofu korábban már lenyilatkozódott a Trend King-nek:

„Tavasszal nem minden szín egyforma és ilyenkor gyönyörű nézni, ahogy a tájat elborítja a színvonal, a zöld mandarin, és a rengeteg finom pasztellszín, Buddha, de élénk árnyalatok a sóelemem. Púderszínű nemezsapka, miért ne? Formabontó kézzel, varrt és kidolgozott, még az utolsó gomb mintáján a kacsa is az enyém. Az „Illatos nácisz” c. bemutatómon a közönség szinte orgizált, és ezzel mélyen egyet értek. Sikítóan eszeveszett és természetes ruhák ezek, melyeket 1től-1ig nehéz elképzelni Mjasz Alfréd parfümőr ibolyakreációja nélkül.”

 

23:59. Reflux Ádám, a fiatal, feltörekvő divatzseni saját készítésű csípős-savanyú szósszal a hóna alatt somfordált a Nyugati Pu. egy használaton kívüli vágánya mellett. Hamarosan meg is pillantotta azt a vagont, amit Baski Tamás trendguru bérelt a MÁV-tól, hogy abban tartsa meg kollekciója hazai premierjét. Jesszumpepi, micsoda ötlet! Csakhogy nem lesz itt semmiféle premier. Ez a szósz kivehetetlen, makacs szennyeződést hagy, semmi jót nem ígér a „Csak hófehéren” c. bemutatónak. A bosszú oka, hogy Tamás állandóan Ádámtól lopkod ötletet, moherfonalat, ollót, pénzt és pasit. Még a tavalyi Trendtüntetésen is képes volt elmásolni a táblájára írt csujogatóját (Afgán sál már nem menő, Hello Kitty-s szemfedő!)

Még volt képe odamenni hozzá és megkérdezni Ádámot: „Most mennyire haragszol?” Á, Ádám nem jött zavarba, kiköpött a járdára és így felelt: „Ez a rózsa hajtű a hajadban olyan, mint egy izgalmas kelés, egy érdekes daganat. Csak hogy tudd: kár, hogy közöttünk a béke kínai nagyfalai nem a barátságos szeretet tégláiból lett építve, hanem titanicból. Te szépséges kurafi! Terrorajkú divatdémon! Hunyorgó mondataidból kikönyököl a pátosz. Teeee aranyember, unciánként veszem ki belőled a részemet!”

Ádám korábban már lenyilatkozódott a Trend King-nek:

„Ami nekem vonzó, az a kitörés. Ha azt mondod Warhol, én azt mondom Loren. Ha azt mondod Gucci, én azt mondom Vera Wang. A kortárs képzőművészek munkáival közös installációm is erről szólt, ha figyeltél. Ez a frissesség üdítő, ami engem illet. A tavaszi vidámság nem hazugság többé, és azon is túlmutat, amit a modern, nagyvárosi nők, kényelmes, praktikus, időtálló, nem trendkövető, mégis egyedi aszimmetriáját illeti, ismétlődve.”


0:00. Zoe Green és Sander Chloe (szintén hazánk szülöttei) együtt érkeztek a Hozsána utca 12/A-ba, hogy elegáns női vasmarokkal leckéztessék meg a vén fajankót, Mátyer F. Miklóst. Ne hülyéskedj, Miki bácsi igazi göncveterán, ’79-ben kezdte a szakmát, és ő már akkor a Május 1 Ruhagyárban volt fő szabásvezető, amikor te még sehol. Tervgazdálkodás van, egyéniség nincs. A Május 1-ben alapozta meg karrierjét, kötötte röghöz gyökereit, és azóta is a divatszakmában basáskodik. Valamiért még ma sem akar meghalni. Tulajdonképpen ezért jöttek a lányok. Hogy rásegítsenek. Eleinte tanácsot kérnek majd Miklóstól, aki nagyon szeret ilyesmit adni fiatal pályakezdő lányoknak - akár az éjszaka közepén is - és azt a tanácsot a nyitott ablak előtt fogják majd kérni, ahonnan egyszer csak, huss, kilökik az öreget. Ha az a nagy, tohonya test megérkezik a hetedikről a járdára, megrázkódik a világ, végighasad a plébános nagykabátja. Vagy ha nem így, akkor máshogy nyírják ki a dizájndinoszauruszt, de mindenképpen ki. Nem kell már.

A lányok korábban már lenyilatkozódtak a Trend King-nek:

„Imádjuk a csipkét, a szőrt, a neoprémet, és idők óta önállóan dolgozunk a közös stúdiónkban, korábban is saját néven váltunk a magyar style megkerülhetetlen alakjaivá. Szezonális kollekciók helyett projektekben gondolkodunk, hogy mégerősebben válhassunk saját védjegyünkké. Könnyed, elegáns, friss konstruktivista szabásvonalak jellemeznek minket. 
Ma megdöbbentő lágy bézs vagyunk, holnap viszont már babás árnyalatok, hosszított hátrészek és tunikák. A vonalvezetést már az eddigi ruháinkon is alkalmaztuk, és két szezonban visszahoztuk a hátul hosszított fazont. Lágy, világos őrület tárul elénk, szín vagy csillogás. Vibráló, legőrültebb ötletek, a legizgalmasabb magyar mi. Nem visszafogott, de kényelmes kollekciónk, sok-sok pamuttal, kiegészítővel, Domokos Laci káprázatos lábujj-és nyak ékszereivel, amit színes csipkével kombinálunk kombinéra, nem véletlenül. Idén tavasszal mi is imádjuk a csipkét és a fagyi színeket, különösen a pisztáciákat! A kollekciót a húsvét, valamint a sütibabák és a szíves bocsok inspirálják. Ez a kilencvenes éveki hangulat több, mint csáb. Az erősítés itt megtörtént. Kényelmes szabásvonalak, erős színek, a mentazöld és felületes akvarell inspirál, viszont az éles váltások helyett finomabbak az átmenetek. A bemutatón starDJ adja alánk a chill out kifutózenét. Mi voltunk a Trendesemény 2009 Arany fokozatú támogatója, és Miklós erre azt mondta, „nem érdekel, hogy ti vagytok az aranyfogazatú támogató, vagy sem, fulladjatok meg, sőt, meg fogtok fulladni” és ez nagyon rossz karma neki, év alatt sem tudná lemantrázni. Még idegen nyelvet sem beszél, bár beágyazta magát a szakmába, de úgy érezzük, ennek a rémruhauralomnak hamarosan egy csinos szabászolló vágja el fonalát vagy fonalait. Nem akarok senki zsebében turkálni, nézz rám, 100% bőrből vagyok. Őt pedig a turkáló nyugtassa, ha bálabontás.”

 

 

 

Címkék: divat, trend, évszak