A fontos arcú ember

eszter.jpgValaki meghalt. Arra ébredt, hogy valakinek vége. De kinek? Gyorsan beütötte a Google-ba, hogy „Ki halt meg mostanában?”, de nagyon sok találatot kapott. Nem jutott előbbre. Telefonált. Három készülékkel vonult le az utcára, hogy mások is lássák, ő egy fontos arcú ember, nem sima, nem pór. Hadarva, szaporán, kapkodva és hadonászva beszélt, repkedtek ott a milliók és a céges stratégiák. Pedig nem ment ő sehova, meg se érintette a telefonjait és nem is beszélt senkivel. Testben legalábbis nem. Nem volt készenléti teste, nem volt keze, se semmilye, pláne szája, ami egy beszélgetéshez kiemelten fontos lenne… csak képzelte az egészet. 

Azt hitte, hívást kezdeményezett és magamutogatott. Ugyanis az a valaki, akinek megérezte a halálát, …hát, az ő maga volt. A fürdőszobában egy fontos arcú hulla hevert a saját hányásában. Amikor mindezt látta és felfogta, onnantól kezdve el volt rontva az egész napja. 



És ha megint képzelegni kezdene, mint az imént a telefonálással, akkor könnyen beleveszhet a saját, még holtában is zakatoló elméjébe. Hirtelen egy raklapnyi aggodalommal telt el: egy csomó csinos nyakkendője maradt utána, és biztos, hogy a hülye neje elcsapja majd mind a Vöröskeresztnek, hogy lezabálja valami hugyos hontalan. Leginkább a telefonjai fognak hiányozni. Meg a laptopja… egy csomó leegyeztetett találkozó van benne, amire már sose megy el. Vajon a cége a saját halottjának tekinti majd? Ki fogja befejezni a munkáját? Mit fognak majd szólni a kollégák ahhoz, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt? Hogyan fogadják a hírt? Fog valaki sírni? Reméli, nem a portással íratják majd meg a gyászbeszédet, és nagyon megindító lesz. Egy csomó baró névjegykártya maradt utána, dombornyomásos, aranybetűs, - most mehet mind a kukába! Megszólalt a telefonja. A titkárnője keresi, látta a kijelzőn. De felvenni nem tudta. „Végre kaptam flottás tapitelefont és nem használhatom ki… micsoda pech” – gondolta szomorúan, annak ellenére, hogy egy igazi, belevaló elhunytat csak a legritkább esetben érdekel a kedvezményes percdíj és a csúcsidő.

Letérdelt a kisasztal mellé, amin az egyre hangosabban shakírázó telefonja nyüszített, és ektoplazmát izzadva megnyomta a hívás fogadást. Hamar kapcsolták is neki a főnököt. Hát, ha már így alakult, meg fogja kérdezni tőle, hogy hogyan legyen ezután:

- Lajos! Én vagyok! Az van, hogy… meghaltam.

- Tudtam, te módosult majom! – így a főnök. Nem tehet róla, mindig ilyen, élővel, holttal egyaránt.

- DE egész évben nem vettem ki betegszabit, nem hiányoztam, nem késtem egy percet se.

- Az mindegy, de most hulla vagy örökre!

- Csak ne rúgjál ki!

- Hát…?

- Na, de Lajos, megígérted, hogy beviszel a terjesztési vezérigazgatók közé, bólingozunk, meg minden, és megkapom a régi ügyfeleid portfolióját!

- Csak az a baj, hogy meghaltál. Nekünk meg benne van a cégszabályzatban, hogy halottakat nem alkalmazhatunk, ugyanis egy halott kevésbé hajlamos a cég érdekeit képviselni, sőt, gazdasági pánikhelyzetben hasonlatossá válik ama szapora rágcsálóhoz, aki elsőként hagyja el a süllyedő hajót.

- És most mihez kezdjek? Állástalan halottként?

- Maradj otthon és nézd a Trevölcsenölt: most megy az Ausztrál hét, szeretni fogod. Simogattasd magad valakivel.

- Bezzeg én megfociztattam a gyerekeid tavaly, pedig kórházban volt az anyám.

Lajos károgva, mosdatlan szájjal felnevetett. A hívás megszakadt. Vagyis igazából el sem kezdődött, az egész csak az ő egyre halványuló elméjében zajlott le.


Ő már alapvetően nem ő volt, mégsem maradt ész nélkül. Tudta, hogy van, hogy van még… és hogy hogy van? szarul, ahogy a frissen elhunytak általában: rendezetlen emlékek és kavargó gondolatok között, zűrzavar, kétségbeesés, bűntudat, alkudozás a visszavonhatatlannal… Lelkét, ezt a zaklatott kis maszatot, egyre huzatosabbnak érezte.

A még mindig vonyító ébresztőórára nézett és rájött, hogy már jó ideje 10.58 van… de a nappali óráján is ennyi volt, amikor lement képzeletben telefonálni az imént. Nézte az iPhone-t. Az időpont nem változott, nem ugrott az se előre, se hátra. Megállt. Nézheti akármeddig, örökre 10:58 marad. Már most utálta ezt az időpontot, pedig ennyi fog maradni… meddig is? hát egy darabig.

Nézte magát a tükörben. Fura, hogy még látszik, mert a szellemek nem szoktak, (vagy csak magukat látják?). (Ezek szerint). 

De már ez a kép is kezd halványodni, ha nem koncentrál. Ez a szép és fontos arc.

Egyre nehezebb volt összetartania magát… Lassan karcsúvá vált arcának dereka, fülei könyökén elfojt a forma…

Ez volt az utolsó élete.

„…mi lesz a meetingekkel, a közös sörözésekkel? A májusi csapatépítő tréningen végre összejöttem a Kittivel a könyvelésről, és most…most, hát a randik el fognak maradni… És mi legyen a VIP-koncert jegyekkel? Hát ezért álltam sorba annyit érte? Külön erkélyünk lett volna, VIPes. Ezek után hol fogok most menőzni? Ki fogja megmustrálni az iPhone 5-öt?? Ki fog utánam fordulni az utcán, ha hangosan kiabálok a telefonommal?”

Sejtelme sem volt, hogyan kell meghalni, hogyan múlnak ki a magafajták, mégis sikerült.

Halálának hatására majdnem minden ragaszkodás tovatűnt belőle.

Mindegy.