Hogyan vezessünk űrhajót?

Először is emelkedni kell a járműranglistán addig-addig és felfelé, egy olyan szintre, ami már automatikusan feljogosít minket arra, hogy űrhajót vezethessünk. Hogyan fest mindez a gyakorlatban? A sorrend egyértelmű: aki már jól vezet autót, az vezethet buszt, aki jól vezet már buszt, vezethet trolit, aki jól vezet már trolit, vezethet metrót, aki már nagyon jól vezet metrót, vezethet hajót. Ha már ez is jól megy, vezethet repülőt is. Ha már repülőt is nagyon jól vezet, akkor a következő lépés az űrhajó. De mit is nevezünk űrhajónak? Az űrhajó olyan, mint a tévében, csak nagyobb, és van benne egy csomó kábel meg drót. Izgalmas műszerek garmadája!

 

Egy átlagos, teljesen hétköznapi űrhajó így néz ki:

Jellegzetes, rakétaszerűen megnyúlt hajóteste miatt nehezen keverhető össze mással, mondjuk egy 747-essel, vagy egy szalámis zsömlével. Az űrhajó eleje a súrlódástól parázslik, a fapados járatok esetében is. Míg a belföldi űrhajó-járatokon ingyen van a sós mogyoró, a bolygóközieken és az intergalaktikusokon mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha nassolni akarunk.

Az űrhajók az Űrhajó Végállomáson állnak, a helyközi megállók az utasok gyors ki-és beszállására szolgálnak, a pilóták soha nem itt szállnak fel.

Az űrrepülés veszélyes, és ez azért problémás, mert az emberek szeretnek életben maradni. A világűr nagy és sötét, meg zavarba ejtően végtelen. Legyen nálad mindig zseblámpa, amit csak a Nap közelében kapcsolj le.
Aztán ott a Hold. Hát, nem olyan apró, mint innen a földről látszik, hanem közelről nagyon nagy ám! Könnyen neki lehet menni, ha nem kanyarodunk időben. Sok űrhajótörés esett már a Hold hirtelen a jármű előtt termése miatt. Sajnos. Nem beszélve a keringő űrhulladékról, műholdakról gyorséttermi szemétről. Ja, és persze azok a hülye aszteroidák. Az aszteroidák arra valók, hogy az űrhajóst megrémisszék és megingassák a küldetésébe vetett bizalmát. Vigyázat: forró! Puszta kézzel sose érintsük!

Most pedig vegyük sorra, milyen műszerek találhatók az űrhajófülkében. Jobbra van egy piros kar ELŐRE felirattal, balra egy zöld HÁTRA felirattal, és van egy kanárisárga középen, mellyel egyhelyben tudunk maradni. A kanyarodást a botkormánnyal intézzük. Ha nem indul kulccsal, akkor a műszerfal alatt össze kell érinteni 2 drótot. Ha a hiba továbbra is fennáll, hívjunk szerelőt.

Űrséta során a kábel arra szolgál, hogy összekössön minket az űrhajóval, ne használjuk teregetésre.

Űrsétát mindig szkafanderben hajtunk végre. Gondoskodjunk rádió összeköttetésről, oxigénről és elemózsiáról.

Az űrben dohányozni hányavetiség, de ha mégis muszáj, sose dobáljuk el a csikket, mert a galambok felcsipegetik és megfulladnak tőle!

Manapság nők is vezethetnek űrhajót. A női űrsétálók hajlamosak az elkóricálásra, hol trafikot, hol kutyaszarató helyet keresve, ezért fontos szorosan rögzíteni az összekötőkábelüket, kétszeres matrózcsomóval a kabinkilincshez.

Nos, ennyit kell tudni.

Van kérdés?