Terminátor Kettő: a megoldógép

terminator_robot.jpgVéletlenül láttam a Terminátor Kettőt és elgondolkodtam, vajon kéne-e nekem egy ilyen dolog otthonra? Nem kettő, csak egy. És arra jutottam, hogy lehet. Esetleg. Ugyanis egy felszerelt gépember, aki a békés hétköznapokban is gépember, sok mindent megoldana: ha rászorulnék, elővenné a harcmodort és használná. De felmerül pár intim kérdés: ha már közös háztartásban vagyok vele, vajon mászkálhatok előtte pucéran? Nyílván igen, hiszen ő is meztelenül materializálódott az elején. Ha kakálok, vajon nyitva hagyhatom a vécéajtót, ahogy szoktam, vagy erre már érzékeny és nyakon vág?

Ha lenne saját Termim, a hétköznapokban egyáltalán nem nyúlna hozzám többé gazember, mert T. Kettő lerendezőgép. Kényelmes, mert bevásárol, ha kérem. Takarít, ha kérem. Füvet nyír, ha kérem. Többfunkciós megoldógép. Így végre egyszerre több dinnyét is vehetek, mert elbírja, de nem tudom… Mégis lehet baj, mert tegyük fel, hogy útközben egy mindenen áttörő kamionnal megkerget valakit, nevelőcélzattal, és eközben leég a fele, és a bőre alól kikandikál ijesztő gépmivolta. Mert csúnyán és ijesztően a CBA néni nem engedi ám be a vásárlótérbe, vagy ha igen, csak azért, mert leájul a padlóra, Termi meg átlép rajta. Nem tudom, hogy a Termim ugyanúgy kiszolgálják-e majd a hidegárupultnál, mint engem, vagy személyesen kell elmenni a pármaiért. A kasszánál készpénzt nem igényel, csak ránéz a gépszemével a kártyakonzolra és PIN nélkül rendezi a számlát.

 

A másik kérdés: hol tároljam a terminátorom, ha éppen nem kell? A garázsban? Vagy emberszámba véve igényelne saját ágyat, papucsot és törölközőt? És mi van, ha idővel elindulnak bennem az érzelmek, és komolyabb kapcsolatot szeretnék vele? Hiszen annyi mindenen mentünk már keresztül együtt, a sok bandázás és kaland összekovácsolt minket, megerősítve az ember és gép kapcsolatát, új dimenzióba emelve azt. Képes lenne gépviszonozni? Megkérdeztem egy filmes ismerőst, aki azt mondta, hogy a Terminátor gyári beállításai szerint nem rendelkezik önálló személyiséggel - tehát ezt a kérdést meg is válaszoltuk, meg a társaskapcsolatosat is egyben. Bár a termik processzorai a biológiai neuronok mintájára készültek, ám a Skynet letiltja azt a funkciót, amely sok szabad gondolkodást engedélyezne a robotoknak. A Terminátor 2-ben szereplő átprogramozott példánynak, miután a gyári tiltást feloldották, hamar kialakul a saját személyisége és érzésvilága.

Jó. Jó. A Termi alapvetően rombolódolog, harcimasina, nem társalkodógép, sem zsebtetrisz. De ha már együtt vagyok vele… Vajon illik neki karácsonyra venni valamit? Elvárja egy krómozott csontvázán élő szövetet viselő android, hogy eszemben tartsam - mivel szülinapja nincs - a Jelenbe érkezése napját? Ha igen, a tortával történő megemlékezést is? Szereti az édességet? Vagy egyáltalán, az evést? A filmből nem kapunk jelet a táplálkozásra való hajlamáról, és fogyasztói magatartásáról. A filmekben egyik példányt sem látjuk enni, vagy kakálni, de tán az evést imitálni biztos tudná, ha akarná, vagy muszáj volna, …mondjuk, be kéne épülnie egy partyba, ahol a nylon-öltönyös célpont vihorászik, és onnan gyanútlanul likvidálni, csendben, lángszóróval.
Ha mégis akad rendes anyagcseréje, akkor pisilés után tudja, hogy kezet kell mosni, vagy úgy, a fütyis kezével markol majd bele a mogyoróstálba?

Vajon rendesen el tudná vinni a szomszéd gyerekeket táborozni, és utána darabszámra pontosan visszaszolgáltatni őket? Erős hidraulikus szervomotorjai tűrik a gyerekzsivajt?

Ha DVD-t nem is, mp3-at azért le tud játszani? Ez hülyekérdés, mert mér’ tudna? Magának? Nem muzikális egy ilyen szerkezet egyáltalán.

Egy emberi borítással ellátott T-800-as humanoid harci robot háztáji tulajdonlása irigylésre méltó. Persze, az világos, hogy nem adom kölcsön másnak játszani, mert balesetveszélyes és szerintem valamilyen engedély is kéne rá. Vagy max. tartom feketén, mint a kisfiú a második részben. Ő sem kérte a rombolórobotot, jött az magától…
A termi alapvetően robosztus, mégsem halálszerű. Aki még nem találkozott terminátorral, vázolom a látványt:
a termi biológiai része bőrt, hajat, szőrt, kötőszövetet, és bizonyos mennyiségű izmot tartalmaz. Kinézetre egy izmos, nagy termetű férfi, de a biológiai szövetek csak az "izmok" külső alakját adják, a hidraulika takarásához kellenek, a működés szempontjából nincs szerepük. A robot szemét emberi szemgolyó takarja. Van vérkeringése is. A nők szerint szexi.
Nekem a hétköznapokban nagyon is szükségem lenne egy gépilletőre, aki kiabál velem, ha nem mozdulok, lökdös és taszigál. Házi motivációsgép. 

De nem is ő az, aki a Té kettőben felfordulást szokott csinálni, hanem a T Ezres.

A Té 1000-es nem kéne otthonra, hiszen csak a lefolyó dugulásánál tudnám használni, befolyik és hárít, …különben is, a filmben elég neveletlen, arrogáns, udvariatlan és goromba volt a lakossággal. Meg azokkal, akiket kinyírt. A T. Ezres biztos, hogy nem kedves, és senki se szánta polgári használatra. Hogy ezt alátámasszam, íme az egyik barátnőm esete, aki szerelmes belé, és írt neki egy levelet:

 

Kedves T Ezres!

rájöttem, hogy számomra te vagy az ideális férfi. Meg van benned minden, amit becsülök egy pasiban: férfiasság, alkalmazkodóképesség és téezresség.

De mondd csak, hűséges lennél hozzám, ha elindulna köztünk valami?

 

Szeretettel:

Kati

 

P.S.: Write to me soon!

 

(A T 1000-es válasza)  :

 

Kedves Kati!

Nem. Kihasználnálak és eldobnálak, mint egy rongyot. Ám ezért ne gyűlölj, hiszen én csak egy robot vagyok, akit eleve geciségre programoztak.

Ölel: T

 

(És még nincs vége. További szemétség: a szomszéd kisfiú is írt levelet a T 1000-nek:

 

T. Ezer !

Tudom, hogy ritkán szokott válaszolni rajongói levelekre, de olyan ijesztő volt, amikor abban a sötét sikátorban lassan és meztelenül közlekedtél. Többet ilyet ne tégy, lécci. Nagyon annyira megijedtem.

 

Üdvözlettel: Tomi

 

Válasz:

 

Drága Tamás!

Szándékosan jöttem olyan lassan és ijesztően akkor, hogy jobban megrémisszelek téged.

Remélem, megöllek.

Bár azt ajánlom, hogy előbb halj meg, míg odaérek, mert nagyon félelmetes leszek.

Ne feledd: este ott leszek az ágyad alatt és megfogom a lábadat.