9 különleges bélyegritkaság

2nd_class_stamp.jpegEgy fanatikus bélyeggyűjtő akkor izgul fel, ha imádatának tárgya minél sérültebb, szakadtabb, régibb, hibásabb és hitványabb. Ez a dolog már nem csak az embereknek furcsa, de a postások is nyugtalankodnak. Egy biztos: bélyeget, régi pénzt, érmeritkaságokat általában azok gyűjtenek, akiknek az életben nem jelentenek motivációt olyan szemfényvesztő hívságok, mint például a szex, alkoholizmus és a kisállattartás.

A filatelisták nagy örömére egyedülálló bélyegsorozatokat bocsátott ki a Magyar Pósta. Lapozzunk bele:

A ’Pótkerék’ fantázianevet viselő példányon egy pótkerék portréja látható. Csak akkor kaphatott volna más elnevezést, ha nem kereket, hanem mondjuk pingvint ábrázolna, de az butaság. Az eddigi visszajelzések alapján ugyanolyan jól mutat borítékon, mint autópálya matrica mellett, vagy a kukában.

 

A Cipőkanál-szériát a bélyegsorozatok kedvelőinek ajánljuk. Az eredetit az 1877-es Cipőkanál Konferencia emlékére bocsátotta ki a Királyi Magyar Pósta. A történelmi sorozatból 1989-ben adták postára az utolsó példányt: véletlenül és sajnos. Az immár klasszikussá vált bélyegek most újranyomva látnak napvilágot, tisztán és nyalatlanul.

 

A Krumpli-bélyeg kifejezetten a gyűjtők kedvéért született meg, ugyanis már eleve apró gyártási hibával került kibocsátásra, mert a rajta látható 7 krumpli közül kettő avokádó.

 

Az elviselhetetlen szagok elleni küzdelemnek állít emléket az Illatpompa c. bélyeg, melyet a Nemzeti Szagalap támogatásával nyomtattak. A képen egy szögletes kerekerdő látható, és ha megdörzsölöd, enyhe akác illatot érzel, nyalófelülete pedig rókaízű.

 

A védekezés fontosságára és a megannyi szertekószáló zabigyerek megelőzhetőségére hívja fel a figyelmet az az óvszert ábrázoló bélyegkülönlegesség, ami egyszerűen a Koton nevet kapta. Felszínén egy kotongumi látható, „aki” „kezében” egy stoptáblával hárítja el a meghökkenő hímivarsejteket. Ideális eljegyzési ajándék. Lepje meg vele barátait, szüleit, szeretőjét.

 

2007-ben a Magyar Állatvédő Kamara fokozottan védett állatnak nyilvánította a szúnyogot, ugyanis kiszámolták, hogy ha ilyen arányban csapjuk agyon, vegyszerezzük le, és módszeresen pusztítjuk őket, hárommillió év múlva nem marad egy darab sem. A Szúnyog c. bélyeg ennek a küldetésnek állít emléket.

 

A Nők Az Egyenjogú Nőkért Liga felkérésére került kibocsátásra az a tampont ábrázoló bélyeg, ami a Tampon névre hallgat. „Ha a férfiak is vizelhetnek nyilvánosan az utcán, akkor egy nő is bármikor tampont cserélhet ott és akkor, amikor jónak látja!” – nyilatkozta Kooss Emese, a szervezet jogvédője, kinek egész alakos lapos mása a bélyeg bal alsó sarkában látható.

 

Az 1997-es vecsési ufótámadás emlékére készült a Csésze-aljasság c. bélyeg. Az űrlézerrel porrá omlasztott számos helyi lakos és megsemmisült műemlék emléke már nem csak szívünkben, de képeslapjainkon, borítékjainkon is tovább él.

 

Az epevezetéket ábrázoló bélyeg igazi ritkaság. Nem állít emléket semminek, és semmilyen idegbeteg alapítvány követelését sem teljesíti, pusztán felhívja a figyelmet arra, hogy mindenkinek van, és vigyázzunk rá. Tartsuk sötét, nedves helyen, ne mutogassuk nyilvánosan, különben kiszárad. Epevezetékkel hencegni különben is hányavetiség…

 

 

Címkék: hírek, szenvedély, hoci