Hogyan írjunk sikerkönyvet?

BooksApple.jpgÉs most Veled is megosztom a titkot, ingyen. Íme, a siker-recept: Egyszer besétáltam egy gigantikus könyvesboltba, megnéztem, mi az, ami manapság menő, óriási megasiker, lehengerlő és bomba. Megnéztem, mik vannak a toplista élén és miért osztanak aranyat. Tapasztalataimat 9 pontban foglaltam össze:

1. E/E-ben íródjon. Ne tökölj sokat, kerüld az üresjáratot, haladjon az a történet. Legyen benne tragédia, megvilágosodás és jellemfejlődés. A fordulatos cselekményen túl legyenek benne elérhetetlen dolgok, egzotikus tájak és milliárdosok.

2. Valósnak tűnő, megtörtént-szerű sztori legyen, amit te írsz, nem más, a saját szavaiddal mesélsz.

3. Személyes hangvételű legyen, „hozzád szólok, a barátod vagyok, hétköznapi vagyok, olyan, mint te” Ígérj az olvasónak titkokat, kuriózumot, exkluzivitást és leleplezést. Érezze magát különlegesnek és bátornak.

4. Legyen benne megmondás, és rugózz rajta akkor is, ha faszság. Sőt! Lehessen min vitatkozni a netes fórumokon. Mindegy milyen, csak ne langyos víz legyen, valamilyen irányba határozza el magát a szerző. Csak tálald újszerűen, mivel nincs már új dolog a Nap alatt.

5. Legyenek benne általános aktualitások, (Facebook, mozifilmek, jelen világpolitikai események, drog.) Döntsd el, kinek írsz, kit akarsz megszólítani? A háziasszonyt, a leányregény-faló vámpírlányt, az értelmiségit, a fél-értelmiségit, az álértelmiségit, a feministát, a félfeministát, az álfeministát, az alkimistát, vagy az utcaemberét?

6. Legyen benne sok örökzöld téma: párkapcsolati évődés, szex, perverzió, lélek, szorongás. Az olvasó tanulni akar, nem csak szórakozni.

7. Ha a kötet elviseli az ezó témát, vagy könnyen beilleszthető, legyen benne. Legyen benne használható életmód tanács is (ha nem tudsz kitalálni sajátot, lopj, meríts másoktól).

8. Fel kell tenni a kérdést: kiadni vagy eladni akarunk? Kiadni bármit ki lehet, eladni azonban csak a pornót, botrány-és leleplező könyvet lehet. Ezt veszik. Ilyen a világ. Ezen nem lehet változtatni.    

9. Ha a szerzőnek van arca, és vállalja is (és persze, ha létezik):
   - ha botrányt ír, akkor ne legyen róla kép, mert egy arcot már lehet utálni.
   - ha lájtos a téma, és még a szerző is bájos, akkor bátran csapja oda az arcát a borítóra, hadd szeressék.