Prof. Gárdonyi Miklós kiállítás megnyitója

mona.jpegA tolerancia jegyében ma már egyik szakmából sem lehet kirekeszteni a fogyatékkal élőket, a betegeket és az egyebeket. De biztos, hogy jól van ez így? Miklós Tourette-szindrómás és aktív kiállítás megnyitó. Mindig feldobja a hangulatot, várt része a megnyitóknak és mindenki imádja az elegáns, kellemes professzor urat.

Aki még nem ismer, annak bemutatkozom, aki meg megismer, majd elvisel. Prof. Gárdonyi Miklós vagyok, műesztéta. Szeretettel köszöntöm az itt egybegyűlt kedves egybegyűlteket, látom, sokan kisgyerekkel érkeztek, nagyon jó, hadd tanuljon az ifjúság csírájában… és remélem nekik sem lesz unalmas Kertész Hajnalka, Mesterfogas c. kiállítása. Ezek a festmények a vidéki életről, finom, letisztult, dolgos emberek arca verítékéről szólnak… G…G…GE…GECILÁDA!! … Kevesen tudják, de Hajnalka és én már a Szépművészeti Képzőegyetem Biológiakarán ismerkedtünk meg, ahol azonnal, első látásra megismertük egymást. Annyi mindenen keresztül mentünk, és most itt vagyunk! A képek képzése gyönyörít, és ma az én tisztem, hogy… F..FF…FASZOM!!... megnyissam ezt a mai kiállítást, többek örömére, emelt fővel! A képek stílusa egyfajta kócos fantázia. 3D: síkban. Előfordul, hogy a művészek kauzálisként interpretálják a korrelációkat és ha törekvésük vakvágányra fut, akkor beszélünk gőgről vagy dadaizmusról, vagy olyasmiről, ami még jobban hangzik és még jobban mutat a falon… Faszfejkirály!!... Hajnalka szereti a szürrealizmust is, nézzék csak ott azt a csodás szántóföldes csendéletet a tengerparttal és a térfigyelő kamerákkal, melyeket elszórva helyezett el a képen, utalva egy modern, de biztonságtalan korra, melyben élünk.

Épp ezért kéne visszafordulnunk a …K…KI…KIBASZOTT!!… gyökereinkhez, ahol tradíció és érték van. A festmények elengedhetetlen kellékei: a színek. A festmények színes típusúak és minél több van belőlük a vásznon, nos, annál jobb, vagy rosszabb, de a kép annál inkább látszik. Képein a színek szinte megelevenednek!
Ha két színből csinálsz egy harmadikat, teremtővé válsz. Ezek az alkotások értelmesek és értelmiségiek, néhol realisztikusan elvesznek a részletekben, és nem akarnak többek lenni annál, mint amik….KURVAPICSA!!!.... Üzenetük egyfajta feszített tempójú pikantéria, a sekélyesen értelmezett konzumcivilizáció öngyilkos melodrámája. Szépség, esztétika, gyönyör, szeretet… Csendesen moralizáló cizellált pesszimizmus a baldachinnal nagyvonalúan körbehintett, diadalizált predesztináció felé. Bárgyúan, mégis primitíven apellál a hibátlan kerülgetésre. Nem konkrét. Ezek a képek zakatolnak, kívül-belül, ezért… B…BAZMEG!!!... gyönyörűek és készek. Egy festmény sohasem tökéletes, de csak a tökéletlen tarthat a tökéletesség felé… agyvérzés!! …Egy műtárgynak ma több funkciós küldetése van: be kell töltenie egy már amúgy is zsúfolt teret, ki kell ugrania a síkból, le kell jönnie a falról és betörni a fejekbe…. SZARCSIMBÓK!!!... Egy műtárgy az őt körülvevő steril vagy zsúfolt térrel együtt érvényes, csak akkor válik mű-tárggyá, egyik a másik nélkül értelmetlen, mert egyik a másikat feltételezi. Tiszteljük a műtárgyat, és azt, ami körülötte van. Minden műtárgy keresés és nem megtalálás, a remény kakofóniája. Kiemelném a tejszínhabot, ugyanis az itt kiállított képek minden része édes egész… pinaság!!... FOS!!...FOSOM!!... Nézzék azt a felhős képet, bármikor előbújhat a nap szimfóniája. Az alkotó ma megajándékozott valamennyiünket: saját természetes, tiszta lényével. Ma még az üres falfelület is műtárgy, még a hűlt hely is kiállított tárgy, hiszen a művészetnek a körforgás és az elmúlás ugyanúgy a része. Álljunk a képek elé, meg kell tenni a megfelelő lépéseket feléjük, hogy befogadjuk. Minden műtárgy mű-tárgy, nem több puszta anyagnál… mégis VAN. P…Punaszaft!!... Azt tanácsolom, hogy lélekben ma mindenki vigye haza családjának, hogy…. BAROMARC !! …együtt élvezzék, kicsik, nagyok, korosztályok, mert valamit együtt élvezni: művészet, megosztani a látványt: nagylelkűség. Hajnalkának nagy lelke van, akinek pedig nagy lelke van, annak nincs kicsi… PICSÁM!!!... Engesztelhetetlenül újraértelmezi a festő és festék találkozását egyfajta kurzív paradigmaváltás fényvisszaverődésében. Ne feledjük: vakon senki nem tud kézzel-lábbal festeni. Csak aki Lát…!

Címkék: basz, semmi, szenved, szkeccs