Szar a tortán

hal_a_tortan14_1.jpgKiszivárgott a Szar a tortán című népszerű vacsoracsatás sóműsor forgatókönyve, ami valamiért sosem került megvalósításra.

1.
JELENET / ELŐSZOBA

Narrátor: Érkeznek a vendégek, akiket igazán nehéz lesz lekenyereznie a mai házigazdának, Kornyai Gábor hírolvasónak. Hortobágyi Gordon lép be elsőnek, aki kábé kétszáz évvel ezelőtt sikeres táncdalénekes volt, és ami lóvét azóta összeharácsolt, azt kuplerájokba és ázsiai részvényekbe fektette. A gazdasági világválság sem izzasztotta meg túlságosan. Lényegében a vénember elfelejtett meghalni…

A vidám vendégek belépnek. Gordon azonnal dalra fakad:
Gordon: Láma a szemeeee, láma szemeee sötét kééééék!

Narrátor: Gordont Kokpit Alex a Megasztár nyertes Fresh Dynamic együttes frontembere, és a méltán híres éhenszínész, szappanopera mellékszereplő, Laura Kitty követi, aki védjegyévé vált suta baseball sapkájában úgy fest ma, mint egy büszke AIDS-es. Horowitz Bandi is jelen van, akinek egyetlen számát ismerte a világ, a 80-as években elhíresült Szabadságra születtem-et. Bandit manapság csak pudingreklámokban és bevásárlóközpont megnyitókon látni. A hetvenes években sokat játszott az Elemér hadnagyban, de ki emlékszik már arra? A sort Vándorh Kata playmate zárja, kezében rikítózöld plüssmedvét látok, ami apró lufit tart. Hát, nem édes?

Gordon lihegve Kata arcába énekel:

Gordon: Jaaaaj, úgy élvezem én a strandot, ottan annyira jó és szééép …és jó!

Kata: Gordon, te kész vagy. De New Yorkban is mindenki így zúzza. Ott egész más az élet, bár csak a reptérig jutottam.

Bandi beleköt Alexbe:

Bandi: Alexkám, az én időmben még igazi volt a zene, és ember volt az ember, nem ilyen művagány, műtetkós izé, mint te.

Alex: A bácsi elhagyta a szélhajtó tablettáját, tán azért ilyen nyűgös?

Bandi: Anyád. Én már akkor zúztam a rockot, amikor te még anyád gondolatában se voltál sehol. „Kispesti blúúúúúúúúz! A sötétség húúúúúz”.

Gábor: Gyerekek, ne mondjátok, hogy nem isztok egy kis szatmári szilvát!

1. KÉP: további kötetlen jópofizás az előszobában

2. KÉP: jópofizás a nappaliban / konyhában, piálás.

     2. JELENET / NAPPALI: a társaság az asztalnál ül.

Gábor a levest az asztal közepére rakja.

Gábor: Gyerekek, szedjetek! Egész nap főztem. Jókai bableves, házi babból.

Gábor Kitty-nek adja a merőkanalat. A tyúk vigyorogva kotorászik a lében:

Kitty: Jaj, hát nem tudom, mi ez, de nagyon finomnak látszik. Bab is van benne. Jó mély a leves.

Gordon: „Lámaaaa szemeeee, lámaaa szemeee sötét kéééék”. (Kitty-hez) Kislány, osztan hány slágeromat ismered?

Kitty: …azt se tudom, ki vagy, haggyá’ mán!

Alex: Gyerekek, énekeljünk valamit. Mondjuk a Szívvel szeress!-et. Nem azért, mert a saját dalom, hanem azért, mert jó. Jó ebédhez pedig szól a…izém…nóta.

Alex belekezd, de nem énekel vele senki. Abbahagyja és zavartan a szalvétájával kezd játszani.

Narrátor: Alex viharos karrierje 3 hosszú hónap ütődött gyümölcse: mindössze egyetlen albuma jelent meg, a Ne sírj, márványlány, ami akkora szar lett, hogy a méregdrága és teljes körű reklámhadjárat sem segített rajta. A rádiók csak pénzért voltak hajlandóak játszani a számait, ahogy a zenetévék is. Alex, edd meg, amit főztél.


Kata: …nem baj, ha leveszem a felsőmet?

Bandi: Nem ám, kislány. Helyre menyecske vagy. Hujuj, de helyre tennélek! B*sszál be sebesen!

Gordon: Én is megcsöcsörésznélek, az árgyélusát. A nemjóját! Teringettét!

Kitty: Két vén kecske is megnyalná a nőt, mi? De csak szemmel ér tapizni!

Alex: Én nem ellenzem a szemmel bámulást, elvégre ez nem egy kon...cepciós tábor, ahol előbb ütnek, aztán lőnek… Kötetlen a szabadfoglalkozás.

Gordon: Addig eszem, amíg a szem ellát!

Bandi: Alexkám, az a közös bennünk, hogy mindkettőnket már csak pláza megnyitókra hívnak bohóckodni. De nem baj. Be kell rúgni előtte, a pálinka oldja az önérzetet. De ha tudsz valami jó kis haknit, megadom a számom. Amúgy nem szeretlek.

Alex: Mindig is rühelltem azokat az embereket, akik mindenkit szeretnek... Ők nem önmagukat adják. Hiteltelenek. Nem spontánok. Olvasd el a Camus-t.

Bandi: (gyógyszert vesz elő) Az orvos azt mondta, hogy evés után vegyem be ezt a kapszulát. De ha belegondolsz, valahogy mindig evés után vagyunk...

Narrátor: A kereskedelemi tévék hatalmas szerencséje, hogy a néző alapvetően hülye. És ezt ki is használják. Igyekeznek minél alacsonyabb szellemi szintre szorítani az igényeket, hogy egy műsort minél olcsóbban ki tudjanak hozni. Ott vannak a kibeszélő sók: elegendő egy stúdió, pár szék és néhány mélymagyar, akik gázsi nélkül is hülyét csinálnak magukból, és csúcsnézettséget a tévének. Mégse az a majom, aki csinálja a műsort, hanem az, aki nézi. Most miért ne keressünk rajta? Ha mi nem, akkor megteszi más. Amúgy a népbutítás államérdek is, hiszen a buta ember bután költekezik és bután szavaz.

 3. JELENET:

Gábor behozza a királyrákot, a vendégek tapsolnak. A rák tetején szülinapi gyertya ég. Gordon megpróbálja elfújni, mire kirepül a felső fogsora. Kata Gábor kisfiának a dömperében ül, és körbe-körbe lökdösi magát az asztal körül.

Gábor: Hagyjatok helyet a tiramisunak is azért...

Bandi Gordonnal nosztalgiázik:

Bandi: Emlékszel még a 80-as évekre, Gordonkám? Sokkal udvariasabbak voltak a lányok. Tegnap annyira összevesztem egy kurvával, hogy azt mondtam neki, addig nyomom befelé a szemgolyóit, míg nem ad kedvezményt. De még egy puszit sem adott. Ócska rongy. De nagyok lettek azok a női önérzetek, mi?

Gordon: Ha nővel vagyok, nekem akkor is föláll !!


Kata: Engem egyszer megerőszakoltak egy TV távirányítóval New Yorkban. Eleinte nem akartam, de később elkomolyodott a kapcsolat. Nem mesélhetek a srácról. Labdarúgó. 100 millát keres évente.

Kitty: Engem mindig vernek a pasik. A múltkor összefutottam a Deák téren az egyik exemmel, aki köszönés nélkül lekevert egy nagy pofont, mert azt hitte, még mindig együtt vagyunk. A varangy! Bunkó!

  1. KÉP:

Gordon büfög, valamit visszanyel, majd elégedetten hátradől.

Gordon: Nem szeretek otthon enni. A kellemetlen nejem folyton felfal előlem mindent. A tésztát is... Énekeljünk már valamit, gyerekek!

Gordon nagy nehezen felcihelődik, majd a vidéki lagzik félrészeg vőfély ripacsait majmolva körbelibegi az asztalt. Már éppen belekezdene egy saját nótába, amikor felbukik a szobapálmában és hatalmasat laffan a parkettán. Vízszintesen fakad dalra.

Miközben Gábor felsegíti, folyamatosan énekel.

Gordon: Hosszú fekete haj… de sukár ez a csaj…lóvéja…lóvéja meg…izé.

Kata: New Yorkban is mindenki így zúzza. Meséltem már, hogy találkoztam Robert De Niroval? Annyira összehaverkodtunk. Ő annyira más ember, egyáltalán nem olyan, mint a filmekben… A Batman-ben nem ő volt a Pingvin?


4. JELENET

A desszert következik, articsókás rizspuding tiramisu ágyon, de ezt már senki nem veszi észre.

4. KÉP:

A csapat nagyon elégedett a vendéglátással és agyonpontozzák Gábort. Felcihelődnek és elindulnak kifelé. Gordon énekel és még egyszer elesik. A kamera ráfordul Bandira, így láthatjuk, amint a kerti csap mellett okádik.

5. KÉP:

Gábor lassan nekiáll mosogatni. A késeknél tétovázik, de végül nem vág eret magán, hanem örül annak a 200 ezer forintnak, amit ezért a cirkuszért kapott.

Címkék: gasztro, móka, pia, jelenet