Len Lelevin: 6 palack

halálora.jpgÍme a Föld, Isten legkellemesebb baklövése. A Földet víz, kontinensek és sorsok borítják. Az ingyenes négy évszak mellett időjárási anomáliák szomorítják-boldogítják a boldog-boldogtalant. Gravitáció is van, ami röghöz köti az embert, ha túlságosan elrugaszkodna. Az égen felhők úsznak, alattuk pedig annyi hülyeség megtörténhet. A világ ki van találva. Ki van világítva. Lassan ereszkedünk, megpillantjuk Indiát. Ezerarcú, fűszerillatú, titokzatos meseföldrész. Közeledjünk, közeledjünk... hátha akad valami érdekes.
… A katmandui amerikai nagykövetségen beállt a Karácsony, gigantikus buli rombolt a tekintélyes, angol-gyarmati időkből visszamaradt épületben. Az otthonuktól távol álló elegáns nagykövetek, főkonzulok és szenátorok egymásra szorulva bugiztak a kellemes éghajlati öv alatt. Pukkantak a pezsgők, nevettek a szájak, duzzadt a jó kedv.


19:08 volt a követség egész épületében. Hamarosan vacsorára szólított az indiai gong. Amíg az egybegyűltek a székükhöz tántorogtak, indiai zenészek sorjáztak az ebédlőbe, s állapodtak meg a szőnyegen. Felverték hangszereiket és lekuporodtak. Először a szitár kért szót, lélekkenegető boing-boing taktusokkal indított, majd csatlakozott hozzá a
bonsuri, az egyik legősibb indiai fuvola - mely egyes legendák szerint Krisna egyik kedvenc hangszere volt - végül a tanpura is megszólalt. Az autentikus muzsika csak a vacsi alá szólt, utána lesz majd dögösebb zene is: az éjféli diszkóban ma Dr. Frederic W. Jensen kultúrattasé lesz a lemezlovas!
Kajálás előtt Iwon Fleming főkonzul még pohárköszöntőt szeretett volna mondani, de a saját poharát már annyit köszöntgette, hogy becsúszott az asztal alá, ahonnan már csak ziháló röhögését lehetett hallani. Mindegy, egyébként sem volt kíváncsi rá senki, mindenki lakomázni akart. Hamarosan neki is láttak a tápláléknak. Az indiai specialitások közül kiemelendő a bongor csatni, a fűszeres Choose Pie-z, a vega tofú rizsaágyon, a tárkonyos tyúkbableves és a vacsorát záró desszert, a gyümölcstekercskehely, meg a gyömbéres grízgombóc, amit evés előtt fel kellett gyújtani.

A szabad foglalkozás a szivarteremben folytatódott. Erica Schwindler egész este stírölte a szőke, daliás, többdiplomás diplomatát Thomas Cavinton-t. Arra gondolt, hogy ez a szétszórt buli tökéletes alkalom arra, hogy megközelítse a férfit. Gondosan kidolgozott, finom hadművelet vette kezdetét. Erica odalépett a férfihoz, aki éppen a svédasztalnál pakolta a tányérját telefele. A csaj diszkréten megköszörülte a torkát, hogy felhívja magára a figyelmet, elbotlott a nyelvében, s a tárgyra tért:
- Bocsásson meg, de nem akar kinyalni?
A férfi megrökönyödött, majd először – maga se tudta, miért – a nyitott tetejű piros mercijére gondolt, majd dobermann típusú kutyájára, majd arra a mogyoróvajas szendvicsre, amit reggel félbehagyott, végül pedig arra, ami elhangzott. Mit válaszolhatott volna?
- Nos, kisasszony, amennyiben a pinuskájáról van szó, nem pedig a segg
ecskéjéről, állok rendelkezésére.
- Ez a közvetlen közelség oly nagylelkű, tragikus és intim! - mondta Erica, majd nagyon megörült és felröhögött.
Mrs. Hasch, az egyik tolmács felesége, mindezt közönyösen nézte végig a távolból, és habár nem hallotta, miről folyik a diskurzus, nem volt nehéz kitalálnia, amikor azok ketten sietősen elvonultak egy sötét, félreeső helyiségbe, és a nőről már a küszöbön lecsúszott a szoknya.
Ekkor egy csapzott férfi rongyolt a szalonba, inge kitüremkedett a gatyájából, és azt kiabálta, játszanak üveg pörgetőset. Sokan csatlakoztak a mozgalomhoz. Igen ám, de ehhez palack is kellett. A faszi meglátta az asztalon álló 5 csapzott üveget, felkapta és kibontotta az egyiket, tartalmát elosztogatva mindenkinek, aki éppen a környékén kóborolt bármilyen üres pohárral. A felbontott exkluzív konyak nem került megbecsülésre, tartalma a padlón, vagy valaki gyomrát már megjárva, a szobapáfrány tövében kötött ki. Amikor a palack kiürült, vitte bevetésre. Aki játszani kívánt, lekuporodott a szőnyegre. A nők már bátorra itták magukat, mert egyik sem tiltakozott, amikor a játékmester dülöngélve bejelentette, hogy akin megáll a palack, annak vetkőznie kell, vagy pedig elmesélnie egy nagyon kínos szituációt az életéből.
Nagyon sokan vetkőztek.

Már éppen a lengyel attasé is beállt volna üvegezni, amikor kívülről bedobták az ablakot egy kővel.
Az attasé a betört ablakhoz óvakodott és kinézett. A követség előtt sokan álltak, fáklyákkal fölszerelkezve, mintha egy jó kis középkori lincselés készülődne. Férfiak, asszonyok, gyerekek.
Mit akarhatnak ennyien és ilyenkor? - tűnődött.
Úgy döntöttek, hogy óvatosan kiküldik a helyi tolmácsot, hogy kérdezze már meg, mit szeretnének ilyen brutálisan.
A tolmács kiment, majd 10 perc múlva vissza is tért.
- Ezt a hülyeséget! Képzeljétek! Amint a kapuhoz érek, a tömegből kivált a vezér, egy magas indiai férfi, aki pont úgy nézett ki, mint a többi, a szakállt kivéve. Mert ennek volt, a többinek meg nem mind. Én kérdezek, a férfi meg hosszan válaszol. Kiderült, hogy ki akarják próbálni a karácsonyt. Azt a nagyszerű ünnepet, amit eddig vallásukból kifolyólag nélkülözniük kellett. Egy szépséges karácsonyi ünnepséget követelnek, fenyővel, ajándékokkal, pulykával, dallal…meg mindennel, ami egy tisztességes karácsony velejárója: át akarják érezni az ajándékbontás türelmetlen pillanat
ait, fa alatt énekelni, megnézni az arcukat a fényes gömbdíszekben. Csillagszórót gyújtani, szaloncukrot falni, miközben a háttérben Sinatra búgja a White Christmas-t. Ennyit követelnek.
- Különben? - érdeklődött a főkonzul.
- Különben bejönnek és dühbe jönnek.
Hangos csend, majd az egyik diplomata úgy elkezdett röhögni, hogy beleremegtek a falak.
- Oké – mondta az indiai amerikai nagykövet. – Mondd meg nekik, hogy menjenek a picsába, de ne így, hanem diplomatikusan, hogy nem léphetnek csak úgy be a követség területére... blabla... ehhez vízum kell...blabla... és ez az egész karácsonyosdi különben sem állna nekik jól.
Ilyesmit.
A tolmács kiment. Nekiment a küldetésnek.
5 perc múlva tért vissza. Nem egyedül: egy fehér szárit viselő indiai férfi szorított egy kellemetlenül hosszú kést a torkához. A mezitlábas terroristák egy pillanat alatt
ellepték a termet, a bejárati ajtóban álló két NATO őrt játszi könnyedséggel szerelte le a torzonborz túlerő.

BŐVEBBEN

Címkék: letöltendő