Kölyökkatedrális

3dcc2d39-4384-4140-9c9d-73acf8a1eecd.jpg

Ksssshhh...! Kezdődik, de még nem tudom, milyen lesz. Nédda, babamód bontakozik ki a szentembrió, még kis semmilyenség... Sajnos van, hogy még ebben a fázisban is elvetélnek. Nyomja...nyomja... levegő be, levegő ki. Már kint van az első tornyocskája. Mindjárt vallást választ. Meglássuk, mi lesz a tetején. Aha! Ez egy kereszt? Az! Amott, nini, az első püspök, milyen falat! ...a kölyökpüspök ebben a fázisban még ilyen kis gnóm, de majd kikupálódik a harmadik trimeszterben. ...Nédda, most alakul ki az épület arca. Vajon klasszicista stílusban rúgja ki magát vagy elindul a felkavaróbb és merészebb Gaudi nyomán? Mi lesz ez? neoromán …? neogótikus...? nem, ez késő barokk! Nézd a tornyait, milyen óriásian kicsik. Még csak plébániatemplom, de a pápa ezekben a percekben emeli székesegyházi rangra ! Na, most már helyes kis katedrális. Falai még szüzek, nem kenték össze vonagló imákkal. Friss freskóit még nem karcolta fel százezer miatyánk, tágas belső terét még nem hallelújázták össze, ezért ilyen jó itt a levegő. A szenteltvíz még tényleg szent. A csend még tényleg csend. A hajópadló is hogy ragyog, még nem térdepelték ki! Az imapadok is csinosak, míg rájuk nem rakódik a rengeteg hiszekegy, melyek különösen ki tudják kezdeni kényes felületkezelő anyagukat.

Nédda, hogy nő a főhajó ...és a sekrestyés máris jár is! Az orgonista meg követi a szemével az ujjamat. Lulululululuuuuuu ... milyen óriási az a pirinyó orgonája, ahogy kezd átszellemülni, nem? Nédda, az előtérben már nyílik is az első kegytárgybolt. Milyen kicsi, mi? Fröccsöntött glóriákat próbálgat valaki, pedig egyik sem az ő mérete.
...Egy görnyedt zakót viselő torzonborz hapsi bámészkodik a járdáról, nézi a születést, kezében nejlonzacskó, elővesz belőle egy zsemlét és unottan rágni kezdi...rág és bámul, bámul és rág... a mindenségit, belesétáltak a történetembe! sicc innen, ne bámuldozza ingyen e szakrális vajúdást!
Az oltár fölött szelídítetlen angyalok mozgalmas márványtömege várja a kapunyitási pánikot, hogy megtapasztalják e belső valóságot, a lélek alászállását...nédda, beszorult az idő, múlt és jelen harmonikaszerűen csukódik-nyitódik, a szférák zenéjét játsszák, ...Kialakult a szent légkör, bár még rozoga, frissen rozoga, újszülöttesen ősi. Új és komor. Mi ez a kereszthuzat..?

Címkék: világ, bolond